Izanagi


Izanagi, tillsammans med sin fru och yngre syster Izanami var skapare av flera gudar och öar, däribland de japanska öarna.

Izanagi, en gudom tillhörande den sjunde generationen sedan himmel och jord skapats ur urkaoset, formgav de första japanska landområdena och äktade sedan sin syster Izanami. Hon dog efter att ha fött eldguden Kagutsuchi och Izanagi eskorterade henne till underjorden för att kunna få henne tillbaka, men lyckades med nöd och näppe själv återvända till de levandes värld. Efter Izanamis död lyckades han rena sig själv från underjordens inflytande och kunde därefter skapa gudar på egen hand. (källa: Wikipedia)


Izanagi och Izanami – Världen skapas,, målning av

Kobayashi Eitaku (cirka 1885).

Osensei Morihei Ueshiba

Om Aikido


Aikido är en japansk kampkonst grundad av Osensei Morihei Ueshiba under 1900-talets första halva. Rötterna går dock betydligt längre tillbaka än så, och Aikido härrör från samurajernas stridsformer såväl med som utan vapen, med utgångspunkt i svärdskonsten.

I Aikido finns ingen tävling, endast strävan att utveckla sig själv. Denna strävan sammanfattas i det japanska uttrycket ”Masakatsu agatsu” – den sanna vinsten är vinsten över dig själv.


Aikido är en japansk budoart. Träningen går inte ut på att uppnå mätbara resultat eller vinna tävlingar. Det finns inga tävlingar i aikido, istället går träningen ut på att bygga upp både kroppen och själen. Aikido är en träningsform för hela kroppen som är mycket allsidig vilket gör att alla kan träna utefter sina egna villkor.


Aikido är till formen en självförsvarsmetod. Tekniken går ut på att styra undan den anfallande kraften genom att leda rörelsen i cirklar. Därför behövs ingen muskelstyrka för att utföra aikidotekniker. Att träna aikido ger bättre koncentration, koordination, balans, smidighet, inre styrka och självkänsla.Osensei Morihei Ueshiba